Educația financiară a tinerilor

shutterstock_187047656

Ca națiune, nu înțelegem adevărata valoare a banilor, beneficiul împrumuturilor temperate și planificarea pe termen lung de creștere a averii personale.

În timp ce încercam să abordez subiectul impactului economiei gri în articolul anterior unor oameni educați economic, am sesizat că subiectul despre care planificam să scriu este unul extrem de relevant.

România încă este considerată a fi o economie emergentă, iar odată cu acest statut vin și oportunități grozave de investiții pentru companiile din zona de FMCG, dar și alți retaileri din industria bunurilor de consum. Dar ceea ce observăm că lipsește din această piață puternic influențată de nivelul de consum este educația populației în vederea economisirii și creării de avere pe termen lung pentru o populație îmbătrânită.

Noi, ca națiune, nu promovăm ideea de economisire, de a investi ori a face împrumuturi accesibile care cresc în valoare. În schimb, vedem din ce în ce mai des credite pentru bunuri de consum, pentru vacanțe sau pentru obiecte din gospodărie. Dar cum rămâne cu creșterea averii personale pe termen lung?

Cursuri despre prosperitate, în școli

Tineretul dintr-o țară este cel care decide viitorul acesteia. Știu că sună a clișeu, dar este adevărat. Din păcate, noi nu suntem educați în ideea de a prospera și nu există o cultură astfel încât masele să înțeleagă beneficiile economisirii și a realizării de investiții de la vârste fragede. Sistemul educațional român trebuie să înceapă acum să facă schimbări în acest sens, pentru a pregăti viitoarele generații și pentru a menține, astfel, creșterea economică a țării pe termen lung.

Prima lecție care ar trebui predată tinerilor este valoarea timpului, pentru că acesta este cel mai de preț bun al nostru. „Timpul înseamnă bani” – toată lumea cunoaște această expresie, însă puțini sunt cei care apreciază cu adevărat însemnătatea sa. Din momentul în care începem să înțelegem valoarea timpului, lucrurile se mișcă mai repede și mai eficient. Să vă dau un exemplu: cei mai mulți dintre voi, cei care citiți acest articol, ați împrumutat bani de la o instituție financiară, într-un anume moment din cariera voastră, fie din postura de patron, ori de angajat. Care este valoarea acelor bani? Din punct de vedere istoric, în România, oamenii obișnuiți nu au avut acces atât de ușor la linii de creditare până în 2005, când sistemul creditelor ipotecare a început să se adreseze maselor. Țara noastră a avut doar trei ani în care inflația pe salarii și proprietate a fost masivă, până în 2008 când am fost loviți de marea criză financiară. Rezultatul: timp insuficient pentru a înțelege într-un mod realist tiparul creșterii economice și un sector bancar aflat în criză, incapabil să mai acorde împrumuturi.

Sistemul românesc de pensii

Există o serie de fundamente de bază pentru siguranța pe termen lung a averii. România nu este Marea Britanie, Suedia sau Austrialia, unde pensia este suficientă pentru a beneficia de bunăstare socială peste medie, care să îți permită necesarul de hrană și acces la îngrijiri medicale avansate. Chiar și în aceste țări, oamenii au de suferit în momentul pensionării dacă nu au avut o planificare adecvată a sistemului de pensie și economii.

O altfel de abordare

Introducerea programului „Prima Casă” a ajutat un pic, dar nu a stimulat creșterea sectorului de locuințe nou construite. Totuși, a reprezentat un impuls acordat băncilor pentru a oferi din nou împrumuturi populației.

Crearea de avere este o formulă de bază pe care eu o consider esențială de a se preda de la o vârstă fragedă. Lăsați-mă să vă dau un alt exemplu:

Pentru o familie care cumpără astăzi o casă, istoria din ultimii 30 de ani din aproape toate țările ne-a demonstrat că, anual, această familie va beneficia de o creștere de 10% a capitalului proprietății rezidențiale, de-a lungul unui ciclu obișnuit de 7 ani.

Rezultatul este următorul:

Achiziționezi astăzi primul tău apartament cu 50.000 de euro, având un avans de 20%, în valoare de 10.000 de euro. De-a lungul a 5 ani, apartamentul respectiv va valora aproape 80.000 de euro, bazându-ne pe un ciclu de apreciere obișnuit. Cu acel capital de 30.000 de euro creat, faci un împrumut și cumperi o altă proprietate de 80.000 de euro, pe care o împrumuți pentru a acoperi creditul ipotecar. Astfel, în 5-7 ani, ai reușit să creezi un capital propriu de aproape 90.000 de euro, între cele două proprietăți.

Așadar, cu cei 10.000 de euro, în 10 ani ai dobândit un capital propriu net de 90.000 de euro, după ce ai făcut toate rambursările ipotecare. Compară acest calcul cu actul de a cumpăra o mașină în valoare de 50.000 de euro, a cărei valoare se va deprecia în 10 ani și va ajunge la 5.000 de euro!

Aceste formule simple ar trebui predate în școli, nu doar pentru a crea stabilitate pentru viitoarele generații, ci și pentru a lua povara de pe umerii Guvernului – care se traduce prin taxe care pot fi scăzute sau care pot fi investite în spitale, școli sau infrastructură.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot