Exodul „inteligenței” națiunii și impactul său pe termen lung

shutterstock_340119539

În curând sunt alegerile și am decis ca în următoarele săptămâni să mă concentrez asupra unor probleme care au un impact puternic asupra țării, pe termen lung. Voi vorbi despre diverse probleme sociale care ar trebui să fie supuse dezbaterii publice de către partide și despre care acestea vorbesc rar sau nu le iau deloc în considerare ca fiind de interes.

Una dintre cele mai mari resurse ale României o constituie chiar populația extrem de bine educată și faptul că vârsta medie a noastră, ca națiune, este printre cele mai mici din Europa.

Însă, ne „pierdem” tineretul și, odată cu el, potențialul nostru ca națiune de a deveni măreți și de a avea un viitor strălucit. În momentul de față, domeniul IT este cel mai mare exportator al nostru și multinaționale încep să își îndrepte tot mai mult atenția către România și să angajeze oameni specializați în acest domeniu, la un salariu rezonabil, ceea ce, pentru țară, înseamnă plata unor taxe importante. Sau și-au externalizat serviciile IT în România, cu precădere către companii din Transilvania sau București.

Dar cum rămâne cu alte industrii, unde doctor, contabili, bancheri, ingineri, oameni de știință sau arhitecți se pot dezvolta aici? În acest caz există în continuare oameni foarte calificați care pleacă din țară pentru Marea Britanie, SUA și alte locuri de pe glob. Toate aceastea ne arată că pierdem șansa la noi investiții, locuri de muncă mai bune și dezvoltarea potențialului nostru ca națiune.

România are o istorie bogată în ceea ce privește spiritul inventiv în industriile medicale, aerospațiale, tehnologice, IT și inginerie, care s-ar putea pierde dacă nu încurajăm tinerii să rămână aici și să creeze. Din nou, totul se întoarce înapoi către structurile salariale, bursele de studiu pentru creativitate și oportunitatea unui viitor prosper.

Trebuie să creăm un mediu în care universitățile să fie bine bugetate pentru a putea stimula ideile creative și a reține studențiI noștri, iar industriile să invesească în programele educaționale pentru tineri prin facilitarea resurselor financiare și granturi guvernamentale pentru start-up-urile care creeză noi tehnologi pentru viitoarele producții din România.

În timp ce noi pierdem prin exodul creierilor, care ajută la dezvoltarea viitorului, țările care le oferă oportunități celor care creează, noi ne distrugem abilitatea de a rămâne competitivi pe piața globală ca destinație de investiții.

Businessurile vor să investească în viitorul prosper al unei țări și trebuie să atragem investiții pe termen lung.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot