Fiecare loc de muncă din industria mineritului creează alte 10 în industriile conexe

shutterstock_402325579

În acest articol doresc să abordez un subiect oarecum sensibil: impactul industriei miniere asupra regiunilor mono-industriale din România și cum poate țara să beneficieze

Istoria bogată și îndelungată a României în ceea ce privește industria minieră se întinde pe parcursul a aproape 2000 de ani, până în 2006, când a început procesul de închidere a minelor ca rezultat al aderării la UE. Teoria din spatele acestei decizii în ceea ce privește minele este aceea că ele erau considerate a fi industrie subvenționată.

Totuși, acest raționament nu a ținut cont de infrastructura care se afla în spatele acestei industrii, cum ar fi curentul electric sau rețelele de apă și transport care au fost construite cu 20 de ani înainte de revoluție și în jurul cărora mineritul s-a dezvoltat. În egală măsură nu s-a luat în considerare nici creșterea prețurilor acestei materii prime exact în perioada dintre momentul efectuării studiului de fezabilitate și cel al închiderii propriu-zise a minei.

Minele de stat au înregistrat pierderi din cauza metodelor ineficiente de exploatare minieră și a numărului de angajați, care era mai mai mare decât cel necesar. În schimb, nu au fost realizate investiții în vederea îmbunătățirii condițiilor de lucru și a tehnologiei de lucru. În realitate, chiar dacă funcționau în mod ineficient, acele mine ar fi reușit să-și acopere pierderile până în 2008, datorită creșterii prețului materiei prime.

România are o gamă extrem de diversă de resurse naturale, care include cărbune, minereu de fier, cupru, crom, uraniu, antimoniu, mercur, aur, baritină, stronțiu, șmirghel, feldspat, piatră de var, carbonat de magheziu, marmură, perlit, piatră ponce, sulf piritos, argilă, tungsten, sau molibden. Pentru toate acestea există o cerere mare la nivel global, fapt ce poate conduce la crearea a mii de locuri de muncă, miliarde de dolari pentru bugetul de stat din taxe de redevențe. Mai mult decât atât, acest lucru ar presupune crearea unei noi generații de locuri de muncă pentru țară.

Regula generală a acestui sector este aceea că, pentru fiecare nou loc de muncă, reușești să creezi alte 10 locuri de muncă în industrii conexe, precum cele ale transportului, construcțiilor, alimentare, în zona care se ocupă de mentenanța acestor proiecte, a distribuției de electricitate, a îmbunătățirii infrastructurii, a educației și multe altele.

Ca urmare a închiderii minelor din România, au fost desființate aproape 550.000 de locuri de muncă, direct sau indirect, în special în zone precum Baia Mare, Bihor, Bucovina și Deva, care erau regiuni mono-industriale.

România este una dintre cele mai bogate țări din Europa, dacă nu din întreaga lume, în ceea ce privește resursele naturale și miliarde de dolari așteaptă să vină în țara noastră în momentul în care noi, ca națiune, decidem să repornim această industrie care se află în ADN-ul nostru. Aceasta este industria de bază pentru economia unor țări precum Australia și pentru cea mai mare parte a statelor din Africa de Sud. În plus, ea ne poate ajuta să ne plătim datoria către FMI (Fondul Monetar Internațional), să investim în construcția de școli și spitale și să redefinim România ca o destinație propice investițiilor și nu numai.

Acesta este unul dintre multele exemple de industrii care ar trebui readuse la viață în România, aici unde avem atât resurse naturale, cât succese istorice. Alte exemple de industrii care au fost închise în ultimii 25 de ani ar fi cea a textilelor, agriculturii sau manufacturii produselor finite, derivate din sectorul resurselor naturale. Dar acestea sunt discuții diferite pe care le voi trata individual în articole viitoare.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot