Impactul stabilității politice a unei țări asupra investițiilor străine

222

Climatul politic actual al României afectează puternic dorința investitorilor străini de a iniția proiecte în țara noastră.

De exemplu, în ultimii patru ani au fost înlocuiți șase miniștri ai economiei. Iar asta nu e principala problemă, ci faptul că odată cu ei, au fost înlocuiți secretarii de stat către care sunt delegate sarcinile, consilierii care sfătuiesc miniștrii și managerii organizațiilor și companiilor deținute de Stat. Acest lucru se traduce prin lipsă de continuitate în conceperea și implementarea proiectelor și în relațiile cu investitorii.

Cele mai multe investiții majore, care necesită fonduri semnificative și care influențează pozitiv economia, au nevoie de timp pentru negociere, aprobare și implementare. Cu cât un proiect este mai mare, cu atât durează mai mult și cu atât costurile sunt mai mari.
Dacă un investitor trebuie să renegocieze cu factorii de decizie la fiecare șase luni, atunci proiectele nu sunt finalizate, investitorul își pierde răbdarea și oportunitatea este ratată.

O schimbare de perspectivă: un guvern trebuie tratat ca o companie

Ca națiune care are nevoie de o creștere a salariilor minime pe economie, de o dezvoltare a infrastructurii și de locuri de muncă pe termen lung pentru populație, trebuie să înțelegem că timpul este foarte prețios pentru un investitor și că instituțiile publice trebuie tratate ca orice altă organizație.
Liderul (ministrul) poate fi înlocuit, asemenea unui CEO de companie, dar dacă schimbi în același timp atât CEO-ul cât și CFO-ul, COO-ul, Managing Directorul și General Manager-ul unei organizații, eșecul este aproape garantat.

Ce putem face?

Posturile de conducere din ministere trebuie să fie non-politice, pentru a asigura continuitatea proiectelor care aduc țării beneficii pe termen lung. Însă cel mai important lucru: cei mai buni oameni pentru aceste posturi sunt cei mai buni oameni din domeniile lor de activitate. Iar expertiza acestora trebuie remunerată la adevărata sa valoare.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot