Piața imobiliară poate salva o economie în scădere

shutterstock_151906532

Ideea că un sector al unei piețe economice poate restimula o economie întreagă ar putea fi văzută ca o nebunie de către mulți. Cu toate acestea, istoria poate dovedi contrariul. Deși rezultatul final al boom-ului imobiliar din SUA nu poate fi cel mai bun exemplu din cauza sectorului bancar care a oferit credite ipotecare îndoielnice, boom-ul de locuințe în sine a fost principalul motor al economiei Statelor Unite de mai mulți ani.

Eu vă voi da, totuși, alt exemplu, care este mai relevant pentru ceea ce vreau să subliniez. De la mijlocul anilor ’90, economia australiană a avut de suferit din cauza efectului direct pe care l-au avut doi factori financiari externi. Primul a fost prăbușirea economiei japoneze, care a fost cel mai important investitor direct străin în Australia în anii 80, iar al doilea a fost efectul prețurilor materiilor prime la nivel mondial, luând în considerare faptul că cele mai mari venituri din Australia provin din minerit și agricultură (vă sună familiar?).

În timpul acestor perioade economice dure, guvernul a venit cu mai mulți stimulatori economici pentru a regenera starea generală a pieței, pentru a crea locuri de muncă și a stimula dezvoltarea industriei. Primul program a fost numit „Schema cumpărătorilor primei case” și a reprezentat o reducere sau o anulare a tuturor taxelor pentru familii sau persoane care nu au deținut o locuință înainte de a cumpăra una nouă, ceea ce a dus la o economisire directă de mai mult de 10% pentru cumpărătorii de noi locuințe. Acest lucru nu numai că a repus în mișcare piața imobiliară aflată în scădere, dar a creat și mii de noi locuri de muncă pentru:

· Muncitorii în construcții
· Fabrici de cărămidă
· Companiile forestiere
· Arhitecți
· Ingineri
· Agenții imobiliari și companii de publicitate

Pe măsură ce economia s-a stabilizat, schema de stimulare a pieței a fost eliminată încet-încet, până la prăbușirea din 2008. În ciuda faptului că prețurile materiilor au scăzut, economia australiană s-a susținut puternic până când China a încetat să mai cumpere cărbune, minereu de fier și oțel, deci încă o dată Guvernul a trebuit să implementeze un nou sistem. Studenți din China dar și din alte țări au început să vină în masă în Australia, la universitate sau la liceu, ceea ce a alimentat piața locuințelor rezidențiale din nou și a făcut ca locuințele să fie din nou inaccesibile pentru cetățeanul mediu. Tocmai de aceea, Guvernul a decis introducerea unei noi politici: un cetățean străin avea posibilitatea de a cumpăra doar un apartament sau o casă nouă și nu locuințe vechi. De asemenea, programul dedicat noilor proprietari de locuițe a fost relansat, astfel că ecnonomia s-a regenerat, iar investitorii străini au început să investească din nou în Australia. Drept urmare, Australia a avut puțin de suferit din pricina crizei financiare globale.

Noi, în România, am încercat să implementăm programul „Prima Casă” și reducerea TVA-ului pentru a ajuta oamenii să achiziționeze prima lor locuință. Totuși, acest lucru nu a avut un efect direct asupra economiei în sensul restabilizării ei pentru că oamenii au folosit resursele pentru a investi în apartamente vechi. De fapt, după criză, prețul pe metru pătrat era mai mare pentru apartamentele vechi decât pentru apartamentele noi pentru că noile reglementări nu le permiteau constructorilor să dezvolte apartamente mici. Asta a făcut ca vechile clădiri să fie mai ieftine per total, dar mult mai scumpe pe metru pătrat.

Așadar, pentru ca un astfel de program să funcționeze și să creeze noi locuri de muncă trebuie să încurajeze investițiile și să le facă mai atractive pentru cumpărătorii finali, iar băncile să acorde împrumuturi consumatorilor și dezvoltatorilor. O astfel de strategie ar trebui să fie soluția viabilă pentru creșterea unor sectoare din piață care, la rândul lor, trebuie să fie atent selectate.

Amintiți-vă salariile și numărul de noi întreprinderi din 2005-2008 în România, respectiv numărul de construcții noi. Acum, gândiți-vă cât de des ai văzut clădiri pe jumătate construite în marile orașe din România. Salariile și ocuparea forței de muncă sunt direct legate de factorii economici și atâta timp cât avem un deficit de locuințe în România și nici un stimulent pentru a încuraja dezvoltarea, restul piețelor vor sta să aștepte.

Această filosofie poate fi aplicată nu doar în cazul industriei imobiliare, dar și în minerit sau agricultură. Investitorii vor să investească, băncile vor să împrumute, iar consumatorii vor să consume, dar toți au nevoie de stimuli pentru a reîncepe colaborarea.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot