De ce www.andrewprelea.ro?

shutterstock_347537057(2)

După ce în ultimii 25 de ani am condus diferite afaceri în România, am observat o serie de schimbări uimitoare, nu doar în peisajul țării, ci și în felul în care oamenii fac afaceri, în mentalitatea comunității de afaceri de aici și, bineînțeles, în evoluția țării per total.

Unele aspecte s-au schimbat într-un ritm rapid, iar altele au rămas la fel. Munca mea, sau expertiza mea, cum ar spune unii, este aceea de a construi o punte între universal business-ului românesc și cei din alte țări, de a interpreta mentalitatea românească și de a o converti într-una de tip Anglo-Saxon, pe care noi o numim „Romlish”.

România are o populație relativ tânără și extrem de educată care a avut o perioadă lungă fără o creștere organică a managementului și a sistemelor care, în mod normal, însoțesc o economie sofisticată.

După 1989, aceia care se aflau pe piețele sofisticate au avut competențele necesare pentru a prelua managementul lanțurilor de afaceri și a sectorului de servicii publice, deoarece acestea sunt piețele competitive care necesită mulți bani și multă experiență pentru a-ți începe propria afacere. Între timp, aceia care aveau compentențele necesare aici în România au avut oportunități instante de a-și începe prpriul business, creând astfel multe locuri vacante în rândul oamenilor care se ocupau de managementul diverselor afaceri.

Pentru a înțelege contextul afacerilor și a culturii românești, trebuie să-l trăiești, să-l respiri și să-ți aloci timp să-l înțelegi. Din păcate, atunci când o companie multinațională intră pe o piață nouă, au impresia că știu totul și tendința de a-i învăța pe localnici cum să-și facă treaba adoptând stilul lor de lucru. De cele mai multe ori, ele nu-și alocă timp pentru a înțelege piața sau angajații. Multe multinaționale intră pe o piață nouă cu un o echipă de top management care stă în țară doar 2-5 ani, fără să le ofere acestora timp pentru a întelege țara. Acest comportament este avantajos pentru piețele sofisticate deoarece ai resursele manageriale necesare pentru a realiza trainging-uri, dar în România, această sarcină a fost una dificilă, până de curând și continuă să fie un efort destul de mare pentru unii.

Motivul blog-ului meu este de a încerca să dau glas acestor punți de business, de a scoate în evidență beneficiile și capcanele lumii afacerilor din România. De asemenea, vreau să ofer ambelor părți din ecuația unei investiții șansa de a-și înțelege reciproc modalitatea de gândire și de a crea mai multe oportunități de investiții în România.

Trăim vremuri extrem de competitive și fiecare piață din lume, în special cele în curs de dezvoltare, se luptă pentru echitate. Dorința mea este de a scoate în evidență beneficiile de a investi în România și să ajut la construirea unor punți care să contribuie la înțelegerea gândireii românești de business, astfel încât cei care vor atragă investiții să știe cum ne percep piețele de investiții, iar cei care investesc, să știe ce să facă și ce să nu facă atunci când investesc în România.

Vasta experiență pe care am dobândit-o în România și în alte jurisdicții internaționale afaceri, m-au învățat multe despre diversitatea domeniilor de afaceri și m-au ajutat să înțeleg că fiecare piață are modalitățile proprii de reacție care, dacă sunt ignorate, pot face diferența dintre succes și eșec. Aceasta este experiența pe care doresc să o transmit acelora care vor să o descopere.


Despre Vast Resources, la Core Finance London

Core London este o agenție londoneză de producție video online, care se...

Citeste tot

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

An nou, Guvern nou, speranțe noi!

Luna ianuarie este gata și noul nostru Guvern și-a petrecut primele săptămâni...

Citeste tot